Akkuyu Nükleer Santrali
Akkuyu Nükleer Santrali tamamlandığında Türkiye’nin ilk nükleer enerji santrali olacaktır.
Genel Bilgiler:
Proje Adı Akkuyu Nükleer Güç Santrali
Müşteri: Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı
İşveren: AKKUYU NÜKLEER A.Ş
Proje Katılımcıları:
Rosatom Devlet Kuruluşu
Atomenergoproekt A.Ş.
Atomstroyexport A.Ş.
Concern Rosenergoatom A.Ş.
Kurchatov Enstitüsü Ulusal Araştırma Merkezi
Worley Parsons Energy Services LLC
Rusatom Energo International A.Ş.
OKB GIDROPRESS A.Ş.
Ana yüklenici: TİTAN-2 & IC İÇTAŞ İNŞAAT ANONİM ŞİRKETİ
Reaktör Tipi: VVER-1200
Güç Kapasitesi: 4800 MW
Proje Modeli: Yap – İşlet – Sahip ol
Yıllık Üretim: 35 milyar kWh
Proje Maliyeti: 20 Milyar USD (yaklaşık)
Reaktör yedek kontrol odalarının temel alt kotuna kadar olan betonarme dolguları Yüce Yapı tarafından gerçekleştirilmiştir. Yapı 18m eninde 35m boyunda toplamda 2940 m2 alana inşa edilmiştir. Beton dökümleri hidratasyon ve rötre çatlaklarını önlemek için tabakalar halinde gerçekleştirilmiş ve toplamda 2000 m3 beton dökülmüştür.
Liebherr 1000 EC-H40 marka kule vinç temel inşası Yüce Yapı tarafından yapılmıştır. Temelin kalıbı için DOKA Framax kullanılmıştır.
Projede kullanılacak olan kendiliğinden yerleşen beton karışımının test dökümleri Yüce Yapı tarafından yapılmıştır. Bu amaçla reaktör kontrol binası ve reaktör destek binalarının bazı kısımlarının gerçek ölçülerdeki modelleri hazırlanmıştır. Bu iş için kalıp olarak DOKA Framax kullanılmıştır. Donatı montajı ve çelik gömülü elemanların yerleştirilmesinden sonra kalıp içerisine sıcaklık takibi için ısı sensörleri yerleştirilmiştir.
Kendiliğinden yerleşen beton kullanılarak betonun yerleşmesi izlenmiş ve yayılım hızı ölçülmüştür. Beton dökümünden sonra test modelinin 7 gün boyunca her 8 saatte bir sıcaklık ölçümleri yapılarak betonun soğuma hızı kontrol edilmiştir. Ayrıca betonun kürleme şekli ve zaman aralıkları değiştirilerek betonun çatlama süresi ve çatlak büyüklükleri takip edilmiştir.